Recept: Feijoada van zwarte bonen en pompoen met rijst en salsa (vegetarisch)

Recept: Feijoada van zwarte bonen en pompoen met rijst en salsa (vegetarisch)

Dit super gezonde vegetarische recept eet ik de laatste tijd heel vaak en het is heerlijk! Feijoada is een (Braziliaanse) stoofpot. Ik maak hem, geinspireerd door Jamie Oliver, met zwarte bonen en pompoen. Het is heel makkelijk om te maken en ook zeer geschikt om te meal preppen!

De ingrediënten

  • 1 flespompoen
  • olijfolie
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 2 rode uien
  • 4 teentjes knoflook
  • 4 laurierbladeren
  • 2 blikken (van 400 gram) zwarte bonen
  • rijst
  • 2 tomaten
  • halve rode peper
  • 30 gram verse koriander
  • 1 limoen
  • yoghurt (naar keuze)

De bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius
  2. Snijd de pompoen door de midden, verwijder de pitten en snijd de pompoen in stukken van ongeveer 2 centimeter
  3. Doe de stukken pompoen in een ovenschaal, giet er een scheutje olijfolie overheen en voeg de korianderpoeder toe. Hussel dit door elkaar en bak de pompoen ongeveer een half uur in de oven.
  4. Snijd een halve ui heel fijn en doe dit in een bakje en zet apart. Snijd de rest van de ui grof. Verwarm in een (gietijzeren)pan wat olijfolie en voeg de ui toe. Pers de knoflook en voeg dit samen met de laurierblaadjes toe. Voeg direct (ongeveer een glas) water toe en kook de ui en knoflook in het water voor ongeveer 15 minuten.
  5. Als de uien helemaal zacht zijn voeg je de zwarte bonen toe. Let op voeg de bonen met het sap toe ( je hoeft ze dus niet eerst af te gieten). Voeg nog een glas water toe en kook het mengsel totdat de pompoen klaar is.
  6. Als de pompoen klaar is voeg je deze toe aan het bonenmengsel.
  7. Laat het geheel nog ongeveer 20 minuten koken zodat de feijoada donker van kleur is.
  8. Kook in de tussentijd de rijst. Ik gebruik zilvervliesrijst. De hoeveelheid rijst is afhankelijk van jouw doel, wens etc. Ik eet dit als lunch en ben op dit moment aan het ‘bulken’ dus ik gebruik 1 portie rijst. Maar je kan dus ook meer of minder rijst gebruiken.
  9. Maak in de tussentijd de salsa. Snijd de tomaten fijn en voeg deze toe aan de rode ui die je eerder apart had gezet. Snijd de rode peper en de koriander fijn en voeg dit toe. Voeg de sap van de limoenen toe. Voeg naar smaak peper en zout toe.
  10. Als alles klaar is: schep een hoeveelheid rijst en feijoada naar keuze op een bord, voeg een eetlepel salsa toe en eventueel een scheutje yoghurt.
  11. Jummie!